CREATE YOUR OWN REPORT


Cover
Inhoud
Passie voor media Media met passie
Dit is De persgroep - copie
De Persgroep 2016 in het kort
Voorwoord van de CEO
Voorwoord van de Raad van Bestuur
Een jaar De Persgroep
Kansen voor de toekomst
Opmerkelijkste gebeurtenissen in 2016
Business-to-business
Wie wil meespelen, moet transformeren
Financieel resultaat
Contact
 
0
Voorwoord van de CEO

Het avontuur van de toekomst

Christian Van Thillo

CEO

2016 was een heel goed jaar voor De Persgroep. Fors uitbreiden in een markt die razendsnel verandert, is best risicovol en precies daarom ben ik zo trots op wat we vorig jaar hebben verwezenlijkt. De schaalvergroting door de integratie van de Nederlandse uitgeverij Wegener en het Deense mediabedrijf Berlingske is wonderwel gelukt, we hebben de focus op onze bestaande media bewaard en we hebben ook nog eens hard gewerkt aan innovatie en digitale ontwikkeling. Dat dit alles heeft geleid tot sterke financiële resultaten, maakt het plaatje alleen maar mooier.

0

Netto courante winst

0

EBITDA

De band met het publiek

De Persgroep is nu actief in drie landen met kranten, nieuwssites, tijdschriften, radio- en televisiezenders en digitale services. In alles wat we doen staat de passie voor onze lezers, kijkers, luisteraars en surfers centraal. We willen excellente media maken die een sterke band hebben met hun publiek. Een emotionele band én een band van vertrouwen. In deze tijden van ‘fake news’, haatdragende taal en platvloers populisme, zijn onze media relevanter dan ooit. We maken ze met trots, liefde en verantwoordelijkheidszin. We willen er een impact mee maken die onze samenleving vooruit helpt. Mensen informeren, inspireren en entertainen op een duurzaam succesvolle manier. Dat is onze kracht en core business. Het is ook de bakermat van onze innovatie. De komende jaren maken we werk van een fundamenteel digitaal transformatieproces om onze groep klaar te maken voor de toekomst. Ook in het digitale tijdperk zal diegene winnen die aan zijn publiek de beste ervaring biedt, en daarom blijven we ons in deze transformatie concentreren op de creativiteit en inhoud die onze media groot hebben gemaakt.

De impact van de digitale revolutie is gigantisch en de snelheid waarmee alles verandert ongezien. Media bereiken meer mensen dan ooit. Dat betekent niet dat mediabedrijven er ook economisch beter van zijn geworden, wel integendeel. Heel veel nieuws en entertainment waar consumenten vroeger voor betaalden, wordt nu gratis aangeboden op het internet. Dit heeft vanzelfsprekend gevolgen voor media die hun content tegen een vergoeding aanbieden.   

De ingrijpende veranderingen op de advertentiemarkt vormen economisch gezien ongetwijfeld de grootste uitdaging voor mediabedrijven als De Persgroep. Advertenties maken immers een derde van onze omzet uit. Adverteerders verschuiven hun bestedingen steeds meer naar digitale platformen. De Persgroep en andere mediabedrijven zijn daar erg actief maar het zijn Google en Facebook die deze markt domineren: maar liefst driekwart van de wereldwijde digitale advertentie-inkomsten gaat naar deze bedrijven. Daarin slagen ze dankzij hun gigantisch bereik, superieure technologie en diepe kennis van wie hun gebruikers zijn. Ik kijk met bewondering naar wat deze bedrijven hebben verwezenlijkt, maar ik kijk ook met verbazing naar hoe ze zich gedragen en hun eigen wetten stellen. Deze tech-giganten zijn ontegensprekelijk concurrenten van alle mediabedrijven, maar het zijn geen mediabedrijven. Het zijn technologiebedrijven die wereldwijde digitale platforms exploiteren die leven van advertenties en daarom een zakelijk model hanteren dat deels identiek is aan dat van mediabedrijven. Daar ligt de grootste uitdaging voor onze sector.

Elk mediamerk zijn eigen strategie

Bij De Persgroep zijn we er heilig van overtuigd dat we onze media en bedrijven kunnen transformeren tot een duurzaam succesvol geheel. Daarom zetten we meer dan ooit volop in op groei en innovatie, zonder onze focus op het bestaande te verliezen. Dat betekent dat wat groeit sneller moet groeien dan wat achteruitgaat. Dat is verschillend voor elk medium en zelfs voor elk mediamerk. We hebben media als radio en online services die stevig blijven groeien. Klassieke televisie stagneert, maar video via online platforms zorgt voor nieuwe groei.

Bij de kranten zien we een verschil tussen de kwaliteitskranten en populaire kranten. Kwaliteitskranten zien hun lezersinkomsten groeien dankzij een breed betaald aanbod op papier en online. Dat is onder meer het geval voor de Volkskrant, Trouw, De Tijd en L’Echo. Het zijn media die zich richten tot hoogopgeleide lezers die bereid zijn om te betalen voor de verdiepende journalistiek die gratis moeilijk te verkrijgen is. Het merendeel van deze lezers willen hun krant op papier lezen omwille van de superieure leeservaring, maar de groei komt van lezers die doordeweeks digitaal willen lezen en in het weekend op papier.

Bij onze populaire nieuwsmedia tekent zich een ander model af. Met gratis nieuwssites en -apps hebben titels zoals HLN, AD en BT een massaal digitaal bereik opgebouwd dat aantrekkelijk is voor adverteerders. De omzet van deze digitale platforms groeit hard, maar voorlopig kan dit de erosie van de advertentie-omzet in de gedrukte kranten nog niet overal compenseren. Voor populaire nieuwsmedia is het een uitdaging om lezers te doen betalen voor digitaal nieuws. Daarom investeren we veel middelen in het ontwikkelen van een aantrekkelijk premium digitaal aanbod.

De tijdschriftenmarkt heeft het moeilijk. De oplages lopen terug en het aantal titels vermindert. Bovendien hebben magazines het lastig om een trouw digitaal bereik op te bouwen. Dit blijft voor onze groep een uitdaging, maar ook hier hebben we de ambitie om papier en digitaal succesvol te combineren. Tijdschriften hebben nog steeds een groot bereik en ze blijven een belangrijk medium voor De Persgroep.

Televisie verandert

Een medium dat nu pas de impact van de digitalisering begint te voelen is televisie. Klassieke lineaire televisie is nog steeds immens populair, maar streamingdiensten zoals Netflix en videoplatforms zoals YouTube veranderen het kijkgedrag. Mensen willen meer controle over wat ze wanneer kunnen bekijken en technologie maakt dat nu mogelijk. Televisie kijken wordt daarom individueler, mobieler en staat los van tijd en plaats. Ook hier volgt de adverteerder de kijker naar online platforms. Met onze televisie-app Stievie en de videosite vtm.be spelen we hier succesvol op in en bereiken we een massa kijkers die nu altijd en overal kan genieten van ons aanbod. Maar ook in dit mediasegment duiken overal nieuwe spelers op die met online video televisie-adverteerders proberen aan te trekken.

Succes voor online services en radio

Twee activiteiten die het vorig jaar schitterend deden waren onze online services en radio. Bij online services exploiteren we websites die zich richten tot mensen die op zoek zijn naar jobs, auto’s, huizen, electronica of de juiste bank. Het is een zuiver digitale business die zich erg goed ontwikkelt, ondanks stijgende concurrentie. Onze groep heeft hier grote ambities. Ook radio, wellicht het enige medium dat weinig invloed ondervindt van het internet, deed het bijzonder goed met mooie groei in België en Nederland.

Sterke financiën

Financieel kende De Persgroep een heel mooi jaar met een EBITDA van 225 miljoen euro en een courante netto winst van 117 miljoen euro. Bovendien is de groep nagenoeg schuldenvrij. Vanuit deze sterke financiële positie gaan we verder ondernemen en alle kansen grijpen om de groep klaar te maken voor de toekomst. Dit avontuur zal veel talent, tijd en middelen vergen. Dat zou kunnen wegen op onze financiële resultaten in de komende jaren, maar dat hebben we er graag voor over. Onze aandeelhouders zijn verbonden voor de lange termijn en duurzaam succes gaat daarbij voor alles.

Een nieuw spel

Slagen in de beoogde transformatie en daarbij een zo goed mogelijk resultaat neerzetten, dat is de opdracht waar we met zijn allen voor staan. Dat is best spannend maar ook moeilijk. Gedurende vele jaren hebben we een spel proberen te winnen dat we goed kenden en waarvan de regels duidelijk waren voor iedereen. Vandaag leveren we strijd in een nieuw spel, met andere spelers en andere regels die continu veranderen. In deze omgeving zijn visie, talent en een excellent gevoel voor timing belangrijker dan ooit. Maar nog belangrijker is de passie waarmee we onze media maken. Daarmee hebben we altijd het verschil gemaakt en het zal ook in de toekomst ons succes bepalen. Het was opnieuw een voorrecht om dit prachtige bedrijf te mogen leiden.

Onze aandeelhouders zijn verbonden voor de lange termijn en duurzaam succes gaat daarbij voor alles.

Christian Van Thillo
CEO

Ook in het digitale tijdperk zal diegene winnen die aan zijn publiek de beste ervaring biedt, en daarom blijven we ons in deze transformatie concentreren op de creativiteit en inhoud die onze media groot hebben gemaakt.

Christian Van Thillo
CEO