CREATE YOUR OWN REPORT


Cover
Inhoud
Passie voor media Media met passie
Dit is De persgroep - copie
De Persgroep 2016 in het kort
Voorwoord van de CEO
Voorwoord van de Raad van Bestuur
Een jaar De Persgroep
Kansen voor de toekomst
Opmerkelijkste gebeurtenissen in 2016
Business-to-business
Wie wil meespelen, moet transformeren
Financieel resultaat
Contact
 
0

Denemarken

Met Berlingske Media is De Persgroep actief in Denemarken. In de portefeuille zitten vier nieuwsmerken: Berlingske, BT, Metroxpress en Weekendavisen. Ook Sweetdeal, Marketsquare en Radio24syv maken deel uit van Berlingske Media.

Nieuwsmedia

Deens icoon Berlingske ondergaat metamorfose

Berlingske, een van de oudste kranten ter wereld, kreeg in 2016 een nieuwe vormgeving. Met dank aan de Schotse ontwerper Mark Porter en zijn Zweedse collega Anna Thurfjell. Zij kregen de opdracht om een ontwerp te maken dat de rijke geschiedenis van de krant respecteert en tegelijkertijd de zin van de krant uitstraalt naar de toekomst. Een stijl die de betrouwbaarheid en traditionele waarden bewaart, maar het merk toch een gedaantewisseling zou geven.

Krant met ritme

De nieuwe Berlingske is een moderne, stijlvolle en sprankelende krant geworden met een focus op nieuws en opinie. In het nieuws zit nu meer afwisseling: soms kort, soms diepgaand en soms gewoon vermakelijk. Door die variatie heeft de krant een beter ritme gekregen, geknipt voor de vooruitstrevende en stadsgerichte Deen. De krant kreeg niet alleen een nieuwe lay-out, maar ook nieuwe secties en rubrieken. Zoals het dagelijkse cultuurkatern en een glossy lifestylemagazine op zondag. Tijdens de verkiezing van de European Newspaper Award sleepte het nieuwe design vier prijzen in de wacht.


BT en Metroxpress bundelen krachten

Tabloid BT en gratis krant Metroxpress bundelden de krachten en richtten in januari 2017 BTMX op, een dochteronderneming van Berlingske Media. Doel van het mediabedrijf is om de meest gelezen nieuwsmedia van Denemarken te publiceren, zowel online als op papier. De twee kranten worden dagelijks gelezen door 600.000 lezers; online is het bereik maandelijks 2,5 miljoen mensen. Door de samensmelting van Metroxpress en BT profiteren ze van elkaars troeven en zetten ze met hun gezamenlijke redactie nóg betere producten in de markt – voor lezers én adverteerders.

Honderd jaar jong

BT bereikte op 31 augustus 2016 de eerbiedwaardige leeftijd van honderd jaar. De krant vierde dat met de campagne ‘BT voor heel Denemarken’ en evenementen voor lezers, adverteerders en medewerkers.


Martin Krasnik

Hoofdredacteur Weekendavisen

“Weekendavisen is slow food for the mind, een wekelijkse krant op vrijdag met reportages over politiek, cultuur, literatuur en wetenschap. De meest diepgaande krant van Denemarken voor letterlijk álle leeftijden – want we hebben ook een kinderbijlage.”

“2016 was zeker geslaagd. Meer lezers, meer losse verkoop en meer advertentie-inkomsten, en dus een sterk resultaat. 2016 was ook het jaar van mijn aanstelling als hoofdredacteur. Ik sta aan de start van een fantastisch avontuur, en kijk er echt naar uit om onze lezers te verwennen met nóg betere journalistiek.”

“Hoewel de meeste andere Deense kranten nu volop inzetten op digitalisering, ligt onze focus op de kwaliteit van de redactionele content. Mijn eerste en belangrijkste opdracht voor de komende maanden is dus om alle medewerkers te leren kennen en onze redactie nog uitmuntender te maken.”


“Ik ben opgegroeid met Berlingske”

Dan Tschernia

70 jaar, uit Kopenhagen - Schrijver, filmmaker en oprichter van TV2/Lorry

Lezer van Berlingske

“Berlingske is op dit moment het beste dagblad in Denemarken. Op mijn 70e kan ik dat gerust zeggen, want ik heb in mijn leven al heel wat gelezen. De krant heeft heel goede journalisten in huis en brengt interessante en goed geschreven verhalen.”

“Als ik de krant ‘s morgens bij een kop koffie opensla, start ik niet per se met mijn favoriete onderwerpen. Ik verslind de hele krant gewoon van begin tot einde. Al liggen de culturele onderwerpen mij natuurlijk nauw aan het hart. Ik ben schrijver, filmmaker en richtte in 1989 het regionale tv-station TV2/Lorry op. Op dit moment werk ik aan een boek over de Deense architect van La Grande Arche de la Fraternité in Parijs. In de pagina’s Opinie & Debat in Berlingske werpen opiniemakers, deskundigen en bloggers een kritische blik op de actualiteit. Maar die stukken sla ik wel eens over, eerlijk gezegd.”

“Hoelang ik al een abonnement op Berlingske heb? Ik groeide ermee op! Mijn ouders hadden een abonnement. En toen ik alleen ging wonen, nam ik er zelf een. Ik had een tijdje twee kranten, maar Berlingske is een blijver.”


De digitale advertentie-inkomsten van BT stegen in 2016 met 12%

ten opzichte van 2015

Radio

Jørgen Ramskov

Hoofdredacteur Radio24syv

“Radio24syv is Deense praatradio met debatten over de actualiteit, om luisteraars te informeren, te inspireren én te engageren. Sinds 2011 zenden we dag en nacht uit. We hebben de ambitie om de klassieke praatradio heruit te vinden, zodat we meer jongeren bereiken.”

“2016 was een succesjaar voor Radio24syv. Ons wekelijkse bereik groeide met 25 procent, tot 500.000 luisteraars. Ook luisteren heel wat mensen onze uitzendingen uitgesteld: in december meer dan drie miljoen programma’s. Daarnaast kenden onze sociale-mediakanalen een doorbraak. Het aantal views op Facebook steeg met 66 procent. Onze dagelijkse satirische show The Short Radio News kreeg de award voor het beste radioprogramma van 2016.”