CREATE YOUR OWN REPORT


Cover
Inhoud
Passie voor media Media met passie
Dit is De persgroep - copie
De Persgroep 2016 in het kort
Voorwoord van de CEO
Voorwoord van de Raad van Bestuur
Een jaar De Persgroep
Kansen voor de toekomst
Opmerkelijkste gebeurtenissen in 2016
Business-to-business
Wie wil meespelen, moet transformeren
Financieel resultaat
Contact
 
0

België

Nieuws- en financiële media, magazines, radio, televisie en online: in België heeft De Persgroep een koppositie voor een breed pallet aan media. Kenmerkend is steeds een innovatieve en multimediale aanpak, waarbij de mediaconsument centraal staat.

Nieuwsmedia

Dimitri Antonissen

Hoofdredacteur Het Laatste Nieuws

“Ik onthoud vooral het knappe journalistieke werk van onze HLN-redactie in 2016. Het was een onrustig jaar: aanslagen, Brexit, Trump... Onze krantenredactie en online nieuwsploeg vulden elkaar naadloos aan en scoorden zo op snelheid, inhoud, volledigheid én helderheid. Tot maar liefst 2,7 miljoen unieke bezoekers vonden op die belangrijke nieuwsdagen de weg naar hln.be! Daarmee is hln.be onbetwist marktleider op het vlak van digitale nieuwsverstrekking. We willen uitblinken in duidelijkheid. Voor complexe dossiers én alledaagse dingen. Daarnaast hebben we oog voor emotie. Niet op een sensationele manier, maar we geven onze lezers het verhaal achter de feiten.”

“Nog een leuk weetje: in 2016 was HLN in België de op drie na meest gezochte zoekterm in Google, na Facebook, YouTube en Hotmail. In 2017 gaat extra aandacht naar online video’s. In 2016 stuurden we videoreporters op pad om te experimenteren. We weten nu wat werkt en wat niet. Gebeurt er iets in je regio, dan zie je de eerste beelden op hln.be.”


Voor Het Laatste Nieuws en De Morgen is multimediaal geen modewoord

In 2016 lieten Het Laatste Nieuws en De Morgen hun print en online ploegen samensmelten tot één redactie. Alle journalisten leveren nu nieuws voor zowel de krant als de website. Zo krijgt de lezer sneller kwaliteitsnieuws, de hele dag door, via geschreven woord, online, video en alle sociale media die er toe doen.


Iris Musschoot

Directeur Campus De Persgroep

“Alsmaar beter worden in het journalistieke vak, daar willen we met Campus De Persgroep onze collega’s graag bij helpen. De ‘binnenhuisuniversiteit’ van en voor journalisten bestaat al vijf jaar en bood ondertussen ruim 6.000 plaatsen aan in onze programma’s.”

“We passen de opleidingsprogramma’s voortdurend aan aan de vraag op onze redacties. Denk aan nieuwsvideo’s maken, digitale infographics ontwerpen of data in de newsroom. Redacteurs worden enthousiast als ze de volgende dag tips and tricks in hun werk kunnen toepassen.”

“Het succes van de Campus ligt erin dat journalisten elkaar over de redacties en landen heen kunnen ontmoeten, samen kunnen nadenken, van elkaar leren en elkaar inspireren in een veilige, sfeervolle omgeving. Dat geeft enorm veel positieve energie. We zijn een van de weinige mediabedrijven in Europa die bijscholing op zo’n duurzame manier organiseert. Onze grote liefde voor topjournalistiek in een wereld die altijd draait, die voel je in de Campus.”


Financiële media

Mediafin: het jaar van de lezer

Mediafin, uitgever van de financiële kranten De Tijd en L’Echo, kon zich voor zijn tiende verjaardag geen mooier cadeau wensen: een omzetgroei op de lezersmarkt tot 25,5 miljoen euro. Uittredend CEO Dirk Velghe: “2016 was het jaar van de lezer. We verkochten vier procent méér kranten, groeiden in de losse verkoop en zagen de omzet van de krantenabonnementen met zes procent stijgen. 40 procent van onze abonnees leest zijn krant intussen digitaal.”

Content publishing en tailor-made news

2016 was voor de advertentie-markt een wisselvallig jaar. Maar de branded content activiteiten van Mediafin kregen een opmerkelijke boost. Daarbij wordt gespecialiseerde content van adverteerders geïntegreerd op de platformen Tijd Connect, Echo Connect en Partner Content, goed voor een bereik van 260.000 ondernemers en opiniemakers. Ook lanceerde Mediafin tailor-made news apps voor enkele banken. Met die apps creëren de banken een uniek nieuwsplatform waarop eigen content wordt gekoppeld aan relevante berichtgeving van De Tijd en L’Echo.

’Take the Lead’

Dirk Velghe: “Eind 2016 gaven we het startschot voor Take the Lead. Samen met de Vlerick Business School bieden we 200 lezers een gratis opleiding over digitale disruptie. Hiermee stomen we managers klaar voor de nieuwe economie waarin technologie centraal staat, en zetten we De Tijd en L’Echo wederom op de kaart als ‘leidende’ nieuwsmedia voor ondernemers.”

Dirk Velghe geeft de fakkel door

2017 startte voor Mediafin met een wissel aan de top. Na tien jaar geeft CEO Dirk Velghe het stokje door aan Frederik Delaplace. Dirk wordt voorzitter van de Raad van Bestuur. Frederik krijgt de taak om Mediafin aan de top te houden, met de focus op het multimediale aanbod van kwaliteitsjournalistiek.


Lezers van De Tijd en L’Echo consulteren het nieuws nu al voor 40% via digitale kanalen.

De keuze om een divers inkomstenmodel (lezers en adverteerders) uit te bouwen voor álle kanalen draagt zijn vruchten af. Mediafin blijft investeren in digitale kanalen, maar zonder enige intentie om de troeven van papier overboord te gooien.

Didier Reynders

Minister van Buitenlandse en Europese zaken in België

“Ik lees L’Echo elke dag. Zo ben ik op de hoogte van het belangrijkste nieuws, ook uit het buitenland.”


Magazines

Humo in beweging

Er beweegt wat bij Humo. Eind 2015 kwam het roemruchte tijdschrift bij De Persgroep en werd Jörgen Oosterwaal opnieuw hoofdredacteur. 2016 stond vervolgens in het teken van een grondige vernieuwingsoperatie.

Humo kreeg nieuwe en opgefriste rubrieken met spraakmakende en vooruitstrevende journalistiek in een beter leesbare lay-out.

Humo.be doet mee

Papier en digitaal gaan hand in hand bij Humo. De Humo-abonnees vinden op humo.be/humosapiens exclusieve extra’s en voordelen. Ook de app kreeg een grondige facelift, met extra audio, video en beeld bij de artikelen.

Samenwerking met De Morgen

Het ‘klikt’ tussen De Morgen en Humo: lezers vinden in beide titels eigenzinnige journalistiek van de bovenste plank. Daarom slaan dagblad en magazine de handen ineen en ontwikkelen ze samen een online platform. Het eerste resultaat van die samenwerking is zichtbaar voor abonnees van De Morgen. Die kunnen elke week de digitale versie van Humo lezen. Ook de volgende stap ziet er veelbelovend uit: een dagelijks digitaal Humo-magazine, verrijkt met audio en video. Vooruitstrevend qua inhoud en vorm, volledig multimediaal en complementair aan De Morgen.


“Mijn favoriete ontspanning”

Eline Peeters

24 jaar, uit Antwerpen - Kabinetsadviseur Stad Antwerpen

Lezeres van Dag Allemaal

“Thuis is het altijd een gevecht om als eerste de nieuwe Dag Allemaal te lezen. Mijn mama koopt het elke dinsdag, al járen, zolang ik het mij herinner. Nu ik samenwoon met mijn vriend, trakteer ik mijzelf op een abonnement. Zo hoef ik het niet te missen.”

“Ik lees alles in het magazine. Eerst lees ik de artikelen over de Hollywoodsterren. Dan blader ik Dag Allemaal door om snel alle titels te lezen en de foto’s te bekijken. En daarna lees ik de reportages en interviews volledig. Ideaal leesvoer voor bij het ontbijt. Ik doe vaak mee aan de verzamelacties. Dat zijn altijd leuke hebbedingen.”

“Wat ik zo goed vind aan het weekblad is dat álles aan bod komt: showbizz, uitgebreidere reportages en verhalen van gewone mensen. Ik ben politiek actief en ook dat onderwerp komt regelmatig aan bod, altijd toegankelijk. Bijvoorbeeld in een interview met een politicus. Ook de meeste van mijn collega’s en vrienden zijn trouwe lezers. Elke week vraagt er wel iemand: ‘Heb je dát gelezen in Dag Allemaal?’. De topics zijn dankbare gespreksonderwerpen. Ik lees de krant natuurlijk ook, maar Dag Allemaal is toch wel mijn favoriete ontspanning.”


Televisie

1,5 miljoen accounts op vtm.be

Televisie kijken buiten het traditionele tv-toestel zit in de lift. Dat bewijzen de 1,5 miljoen geregistreerde accounts op vtm.be en Stievie FREE. In 2016 werden er 36 miljoen afleveringen online gestart, met Wat als? en Blind Getrouwd als populairste online programma’s. Ook de series die exclusief online te zien waren, braken records. Niko Op De Vlucht kreeg 7,8 miljoen views als spin-off van Familie. En de jongerenserie Dubbelspel telde 2,9 miljoen kijkers.

Dankzij het online aanbod leert Medialaan het individuele kijkgedrag beter kennen. Ook voor de advertentiemarkt biedt dat nieuwe mogelijkheden. Want wie de kijker en zijn voorkeuren kent, adverteert gericht.


Gert Verpeet

Managing Director Tv-Bastards

Familie, de allereerste dagelijkse tv-reeks in Vlaanderen sinds 1991, is niet zomaar een soap. Het programma is uitgegroeid tot een dagelijkse portie fictie, een vast ankerpunt in het zendschema van VTM.”

“Voor veel kijkers is het letterlijk een ‘familiemoment’: samen met het hele gezin gezellig voor de buis zitten om de avonturen van de familie Van den Bossche te volgen. Jongeren die het nest verlaten en ‘op kot’ gaan, zoals we dat in Vlaanderen zeggen, blijven naar Familie kijken via de VTM-app. Voor velen is het dus een vast onderdeel van het dagelijks leven.”

“De ontknoping van de moord op June en de kerstaflevering naar aanleiding van 25 jaar Familie zijn ongetwijfeld hoogtepunten van 2016. Daarnaast deden we enkele opmerkelijke ingrepen: een versterking van de cast met nieuwkomers zoals Kürt Rogiers en Lien Van de Kelder, betere opnametechnieken, en een vernieuwing van het schrijversteam. Het resultaat is dat de kijkcijfers, zelfs na een kwarteeuw, elke maand groeien. Dat motiveert - en bewijst dat Familie klaar is voor minstens nog eens 25 jaar!”


“The Voice houdt van klassiek”

Leen Verstraete

37 jaar, uit Sint-Maria-Latem - Logopediste

Deelneemster aan The Voice van Vlaanderen (VTM)

The Voice van Vlaanderen was een overdonderend avontuur. Zo intens! Ik heb de vorige edities van The Voice vanuit mijn zetel gevolgd. En vond het altijd spannend om te zien hoe mensen hun ziel blootleggen op het podium. Vorig jaar stond ik daar zelf. Hoewel ik absoluut geen podiumbeest ben – mijn schoonzus schreef me in voor de wedstrijd. Ik had nooit gedacht dat mijn klassiek geschoolde stem zou aanslaan. Toch draaiden alle vier de coaches zich om!”

“Ik heb enorm veel geleerd tijdens de workshops en repetities. De coaches en hulpcoaches nemen hun job bij The Voice héél serieus. Ik ontdekte ook heel wat nieuwe muziek. Vroeger kende ik alleen klassieke stukken. Het programma zette mijn leven volledig op zijn kop. Het is een echte rollercoaster. Ondanks de vreselijke stress moet je presteren tijdens de live-shows. De repetitieweken zijn ontzettend vermoeiend. En je leert omgaan met kritiek op sociale media – niet eenvoudig.”

“Je haalt er natuurlijk ook enorm veel energie uit. De steun van collega’s, vrienden en familie, en van de mensen uit mijn streek was hartverwarmend. Elke vrijdagavond kwamen ze met bijna 200 supporteren bij de live-shows. Het was fantastisch om te zien hoe die verschillende groepen elkaar beter leerden kennen.”

“De sfeer onder de kandidaten zat heel goed en velen spreken onderling nog af. Maar mijn aandacht gaat nu volledig naar mijn werk en mijn gezin. Ik kreeg wel enkele aanbiedingen en misschien doe ik later nog iets met muziek. Toch zing ik voorlopig alleen nog thuis.”


Medialaan verwelkomt Q2 en CAZ

Qmusic is een sterk merk. Daarom kreeg Q er in september 2016 een partner bij op televisie: Q2. Die nam het tv-signaal over van 2BE en mikt op jonge volwassenen. Q spreekt daarmee een hele generatie aan, zowel op radio als op tv.

CAZ voor de man

Met Vitaya had Medialaan al een op vrouwen gerichte zender. Met de komst van CAZ wordt sinds 2016 ook de man op zijn wenken bediend. CAZ nam in oktober de plaats in van tv-zender Acht. De nieuwe mannenzender brengt elke dag filmklassiekers, topseries, comedy en documentaires. CAZ en Q2 passen goed in het gamma van Medialaan. Met de komst van de twee nieuwe tv-zenders is het televisieaanbod veelzijdiger dan ooit.


Radio

‘Joe goes all the way’

Met de nieuwe baseline All the way is radiozender Joe in augustus in een nieuwe, hedendaagse vormgeving gestoken. Met een mix van classics en hits van nu, wil Joe meer dan ooit de 35- tot 50-jarigen bereiken in Vlaanderen.

Iwan Reuvekamp, programma-directeur radio: “Joe is al een hele tijd aan een mooi parcours bezig. We vinden het belangrijk om met onze radiozender de verbinding te maken tussen vroeger en nu. En tegelijktertijd eigentijds en fris te klinken.”


Sean Dhondt

DJ Qmusic en presentator Q2

“In 2016 sprong DANCEMBER er zeker uit. Een maand lang ging ik op zoek naar de beste dancemuziek met de hulp van Goose. Het hoogtepunt kwam er op 30 december met DANCEMBER NIGHT in de kelder van Medialaan. Een topfeestje! We broeden al op een tweede editie.”

“Ook nieuw is onze Q-app. Daarmee volgen luisteraars live radio-uitzendingen van Qmusic, en kijken én herbekijken ze tv-programma’s van Q2. Het derde app-luik is You, met gepersonaliseerde info. Zoals nieuws over je favoriete band en toffe quotes uit je lievelingsprogramma’s.”

“Persoonlijk kijk ik in 2017 uit naar het legendarische avonturenprogramma Peking Express, met duo’s die Azië al liftend doorkruisen. En ik heb de eer om dat te presenteren op Q2. Ik hou van de gejaagdheid van de race. Maar soms valt alles stil, door de pracht van de natuur of de gastvrijheid van de bewoners… Zeker kijken!”


“Mijn perfecte gezelschap voor onderweg”

Hester De Maere

40 jaar, uit Mechelen - Kwaliteits- manager

Luisteraar Joe

“Joe is voor mij pure ontspanning met een combinatie van goeie muziek en een portie humor. Daardoor is Joe mijn perfecte gezelschap voor onderweg. We hebben dan ook al vele uurtjes samen doorgebracht, want tot voor kort reed ik elke dag voor mijn werk naar Gent. Filepret gegarandeerd, maar met Joe vliegt de tijd voorbij. Nu heb ik een nieuwe job en luister ik thuis. Dan gaat de volumeknop helemaal open.”

“Vorig jaar waagde ik mijn kans en nam ik deel aan de Hooverphonic-wedstrijd. Tot mijn verbazing kwam ik als winnaar uit de bus. Dus ging ik eind september naar het live-concert van Alex Callier en zijn kompanen. Het werd een ontspannende avond, geheel in lijn met Joe zelf.”

“Vroeger luisterde ik ook wel eens naar andere zenders, maar geleidelijk aan bleef de radio meer en meer op Joe staan. Vorige zomer kwam er dan die leuke verfrissing op de zender, met nieuwe presentatoren, zoals Sven en Anke in de ochtend. Sindsdien ben ik helemaal verkocht. Bjorn Verhoeven is mijn favoriet. Op vrijdagavond en in het weekend knalt die door de luidsprekers. Zalig.”


Op zenderdoelgroep 35-54 jaar is Joe gegroeid naar een marktaandeel van 14,4%.

Deze cijfers zijn de eerste na de grote vernieuwing van de radiozender en meteen de beste ooit.

Online

Online diensten blijven groeien

In 2016 breidde De Persgroep zijn online diensten verder uit met Spaargids.be en Guide-Epargne.be. Die websites informeren bezoekers over sparen, lenen en verzekeren. Daarmee past Spaargids.be mooi in de online strategie van De Persgroep: bezoekers helder informeren tijdens belangrijke beslissingen in hun leven. Denk aan keuzes over werken, wonen en geld beheren. Op websites als Realo.be, Regiojobs.be en Spaargids.be
vinden bezoekers de juiste informatie op het juiste moment.

Win-win voor gebruikers en adverteerders

De online diensten zijn een belangrijke databron en dat biedt voordelen voor gebruikers én adverteerders. Want wie bijvoorbeeld een nieuwe woning zoekt, wil ook informatie over woonkredieten. En wie een nieuwe auto koopt, denkt ook aan de verzekering ervan. Dat maakt het aantrekkelijk om gericht te adverteren. Zo krijgen de gebruikers de informatie die ze op dat moment écht nodig hebben.


Marie Spilliaert

Gebruiker HLN-app

“Ik check meerdere malen per dag de HLN-app. De top tien artikelen zijn dikwijls gespreksonderwerp op school.”


HLN-app: 898.000 unieke browsers per dag,

of een stijging van 26% ten opzichte van 2015

Mobile

Mobile Vikings: perfecte match tussen twee community’s

Mobile Vikings is niet zomaar een mobiele operator. De kracht zit hem in de mobile community van de Vikings en die groeit maand na maand. Meer dan 250.000 trouwe leden telt die gemeenschap vandaag. Het doel van Mobile Vikings is dan ook helder: het mobiele leven van de Viking-leden zo voordelig, praktisch én leuk mogelijk maken. In februari 2016 kwam het bedrijf onder de vleugels van Medialaan en dat betekende de start van een nieuw hoofdstuk. Want de match tussen de jonge online gemeenschap van Medialaan en de Mobile Vikings-community is perfect. De twee werelden van mobiele communicatie en entertainment komen hier samen en dat is precies wat de jonge generatie mediaconsumenten vraagt.

Peter Bossaert, CEO Medialaan: “Met de overname van Mobile Vikings maakt Medialaan een nieuwe sprong als innovatief en gedifferentieerd mediabedrijf. De komst van de mobiele operator past ook in het toekomstverhaal van Medialaan, waar een rechtstreekse relatie met kijkers en luisteraars nóg belangrijker wordt. Mobile Vikings is – naast JIM Mobile – het tweede mobiele merk in de portefeuille van Medialaan. Dat maakt ons naast een mediabedrijf ook een volwaardige mobiele dienstverlener.”