CREATE YOUR OWN REPORT


Cover
Inhoud
Passie voor media Media met passie
Dit is De persgroep - copie
De Persgroep 2016 in het kort
Voorwoord van de CEO
Voorwoord van de Raad van Bestuur
Een jaar De Persgroep
Kansen voor de toekomst
Opmerkelijkste gebeurtenissen in 2016
Business-to-business
Wie wil meespelen, moet transformeren
Financieel resultaat
Contact
 
0

Nederland

In Nederland is De Persgroep één van de grootste mediabedrijven van het land. Het portfolio telt ruim 140 verschillende titels, waaronder dag- en weekbladen, websites, apps en radiozender Qmusic. Samen goed voor 9,3 miljoen contactmomenten per dag.

Nieuwsmedia

AD en regionale kranten worden ADR Nieuwsmedia

Het Algemeen Dagblad (AD) kreeg er in 2015 heel wat partners bij: BN DeStem, Brabants Dagblad, PZC, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia. Samen vormen ze ADR Nieuwsmedia, de grootste nieuwsorganisatie van Nederland met elke dag 6,5 miljoen lezers. Met die krantenfamilie volg je het nieuws van de wereld tot aan de voordeur. ADR Nieuwsmedia weet wat er leeft dankzij de meer dan 900 journalisten. En brengt het wereldnieuws en de lokale gebeurtenissen samen – op een toegankelijke en menselijke manier.

Klare taal

Hans Nijenhuis, algemeen hoofdredacteur van het AD: “Wij zijn de nummer één – dé krant van heel Nederland. We helpen onze lezers om antwoorden te vinden en een standpunt in te nemen. Op een directe en heldere manier, zonder te polariseren. Ook politici weten dat. Als ze een enorm bereik willen, komen ze naar ons. Zoals bijvoorbeeld Mark Rutte en Bert Koenders deden.”

Weten wat er leeft

Hans: “In 2016 schreef Hugo Borst het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’, een aanklacht tegen de ontoereikende ouderenzorg in de verpleeghuizen. Staatssecretaris Martin van Rijn nam vervolgens meteen maatregelen. Het AD verwoordt de bekommernissen van de doorsnee-Nederlander en zorgt dat er wat beweegt. Ook op regionaal niveau maken we onze naam waar. Zo won Tubantia ‘De Tegel’, de hoogste journalistieke onderscheiding in Nederland. Voor de verslaggeving over de perikelen bij voetbalclub FC Twente.”


Steeds meer tevreden abonnees

Topics biedt nieuws op maat. Abonnees duiden vooraf aan welke thema’s hen interesseren, bijvoorbeeld politiek, wetenschap of sport, en krijgen elke dag een persoonlijke selectie nieuws – via pc, tablet of smartphone. Zo wordt iedereen hoofdredacteur van zijn eigen digitale nieuwsmagazine. Inmiddels groeide het aantal Nederlandse gebruikers van Topics tot boven de 130.000.

Topics stelt een persoonlijk nieuwsoverzicht samen op basis van maar liefst 13 Nederlandse en Belgische kranten. Kim Kroes, projectmanager: “We krijgen heel enthousiaste reacties van onze abonnees. Op vraag van onze gebruikers lanceerden we in januari 2017 ook de Topics-app. In mei zetten we Topics extra in de kijker met een grote campagne in Nederland.”


Pieter Klok

Adjunct- hoofdredacteur de Volkskrant

“Als krant moet je niet klakkeloos volgen wat trending is op Twitter. Je moet vooral eigenwijs zijn, op je eigen oordeel vertrouwen, nooit achter iemand anders aanlopen. Bij de Volkskrant varen we onze eigen koers, altijd met het vizier op onze lezers gericht. Elke dag proberen we in te schatten wat er leeft in Nederland, wat er echt belangrijk is en met welke vragen onze lezers worstelen. Dat doen we kritisch, scherp en met een gezonde dosis zelfrelativering. Mensen weten dat te waarderen, we groeien in een krimpende markt. Onze lezers zijn maatschappelijk betrokken, maar houden tegelijkertijd van de mooie dingen in het leven en stellen een goede grap op prijs.”

“Om ook de nieuwe generaties te bereiken en onze bestaande abonnees op nieuwe manieren te informeren, werken we aan een nieuwe digitale krant en experimenteren we volop met online video. De Volkskrantlezer weet de weg naar het Kijk Verder-platform steeds beter te vinden: daar bieden we korte online video’s die achtergrondinformatie geven bij de grote verhalen. Soms serieus, soms luchtig, en ook hierbij: altijd eigenwijs.”


“Brede blik op actualiteit”

Henrieke van Assen

41 jaar, uit Zwolle - Fotografe

Gebruiker van Topics

“Met Topics lees ik artikelen uit Nederlandse en Belgische kranten, via mijn abonnement op de Volkskrant. Ik kies de onderwerpen die mij interesseren en Topics selecteert de actuele nieuwsberichten. De grootste meerwaarde is de ruime blik op de actualiteit. Als fotograaf kom ik overal en leer ik heel wat mensen kennen. Daarom spreken uiteenlopende onderwerpen mij aan. Politiek bijvoorbeeld: de Amerikaanse verkiezingen en de verkiezingen in Nederland. De berichtgeving is toch in elke krant helemaal anders. Als er bijvoorbeeld iets in de Belgische politiek gebeurt, dan pak je er beter een Belgische krant bij. Dan krijg je zeker alle informatie en nuances mee.”

“Ik ben een fan van het eerste uur. De nieuwe dienst was eerst in België beschikbaar. Toen polste ik al bij De Persgroep wanneer Nederland aan de beurt kwam. Meestal start ik mijn dag met De Stentor. Daarna lees ik de Volkskrant. En de rest van de dag volg ik het nieuws op Topics – vroeger met mijn smartphone, nu meestal via mijn tablet.”

“Topics is heel eenvoudig om te gebruiken. Je kiest je onderwerpen, krijgt vervolgens het overzicht van verwante berichten en klikt meteen door naar het lange artikel. Het is een verademing dat je zo veel berichten kunt lezen van verschillende kranten. Van mij mogen er zeker nog meer buitenlandse kranten bij.”


Hille van der Kaa

Hoofdredacteur BN DeStem

“BN DeStem is hét regionale nieuwsmedium voor West-Brabant en Zuidwest-Nederland. Een streek met veel tegenstellingen. Dat maakt het voor ons een boeiende uitdaging.”

“2016 was het jaar van de digitalisering. We deden mooie online projecten, met Serious Request als hoogtepunt. Tijdens die solidariteitsactie zitten dj’s gedurende zes dagen opgesloten in een glazen huis. Eind 2016 stond dat huis in Breda. Acht verslaggevers van BN DeStem brachten de klok rond verslag uit – online en offline. Een echt succes.”

“In 2017 zetten we nog meer in op online. In de eerste drie maanden willen we digitaal 25 procent groeien. Ook zetten we onze samenwerking met de andere regionale kranten voort. We brengen verhalen die de regio overstijgen. Door er samen voor te gaan, maken we de berichtgeving nóg beter.”


Hans van Breukelen

Technisch Directeur KNVB

“De Persgroep Nederland sloot in 2016 een langdurig contract met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Een veelomvattende afspraak, van steun voor het amateurvoetbal in de regio tot relatiemarketing bij de wedstrijden van het Nederlands elftal.

Wij zijn als KNVB trots om samen met partner De Persgroep de mooie verhalen rond het Nederlandse voetbal op alle niveaus te kunnen vertellen.”


MT500 Media

De Persgroep Nederland voert de media-categorie aan van de ‘MT500’, een jaarlijks verslag van onderzoek naar het imago van bedrijven in Nederland onder managers, beslissers en leidinggevenden. In de algemene lijst verschijnt De Persgroep op de zesde plaats, na Shell, Apple, ASML, Ikea en Coolblue, en voor Coca-Cola, Damen Shipyards, Google en Randstad. In de categorie klantgerichtheid behoort De Persgroep bij de top drie.


Louis-Anne der Kinderen

Lezeres Eindhovens Dagblad

“Elke dag begint met het Eindhovens Dagblad, anders is het een valse start. Ik vind regionaal nieuws belangrijk: van de kleine verhalen van om de hoek tot de grotere verhalen die spelen in de regio.”


Kees Reinders

Directeur Local Sales

“In Nederland hebben we papieren media van het Witte Huis tot het gemeentehuis. Maar online kon je nog niet volgen wat er bij jou om de hoek gebeurt. Daarom lanceerden we de website indebuurt. Op dit moment lopen er proefprojecten in Delft, Utrecht en Dordrecht. In 2017 rollen we indebuurt uit in 20 steden in Nederland.”

“Op indebuurt vinden inwoners hyperlokaal nieuws en een bedrijvengids. We willen inspireren. De bezoeker ontdekt de nieuwste restaurantjes, de mooiste wandelingen en de leukste speeltuinen. Het stimuleert hem om zijn dorp of stand te verkennen. 22 procent van de artikelen komt tot stand in samenwerking met bedrijven uit de buurt.”

“Bijna 50 procent van de bezoekers komt op onze website via sociale media. Inwoners tippen andere lezers over markante artikelen of weetjes. Heel interessant voor lokale ondernemers natuurlijk. Want zo krijgen zij een laagdrempelig platform om hun producten en diensten in de kijker te zetten voor de buurtbewoners.”


Radio

Sophie Keyzer

Muzieksamensteller Qmusic

“De kracht van Qmusic zit in zijn luisteraars. Als muzieksamensteller – de leukste baan ter wereld! – ben ik dagelijks bezig om de luisteraar centraal te zetten, om een playlist te maken die mensen blij maakt. De slogan luidt niet voor niets: You Make Us Q. Sinds kort hoor je vrijdagmiddag de Q25, een hitlijst samengesteld door onze luisteraars.”

“In 2016 organiseerden we de 11e editie van de Foute Party, een waanzinnig feest met 36.000 aanwezigen. Een recordaantal! Ook de Qubes waren dit jaar weer een succes. Dat zijn intieme live-sessies waar grote artiesten als Ed Sheeran, Bastille, Robbie Williams en John Legend eerder al optraden. Door de kleine setting staan de fans op een paar meter van hun idool.”


Qmusic groeit in Nederland met 8%

en verstevigt haar tweede positie op de markt (20-49) én noteert in 2016 meerdere perioden marktleiderschap in de doelgroep 20-34

Roel van Velzen

Zanger

“Vanaf het begin heb ik me bij Qmusic altijd heel welkom gevoeld – als artiest én als luisteraar. Ik krijg er positieve energie van!”


“Lekke band werd mijn geluk”

Siska van Nispen

41 jaar, uit Haren - Relatie-adviseur

Winnaar van Het Geluid op Qmusic

“Qmusic staat de hele dag aan in onze keuken. We zetten de radio ’s ochtends aan en zetten hem pas na het avondeten weer uit. Ze brengen goeie muziek, en leuke interviews en wedstrijden. Qmusic is voor alle leeftijden. Ik heb twee dochters van 12 en 15 jaar, en we zijn alle drie fan. Ons favoriete programma is het ochtendprogramma Mattie & Wietze. Ze zijn grappig en goed op elkaar ingespeeld.”

“Op een maandag in oktober raadde ik Het Geluid op Q. Het was het vastklikken van de hoedenplank. Dat ik het herkende, was heel toevallig. Mijn dochter ging namelijk naar een nieuwe school en we gingen de fietsroute uittesten. Ik reed lek onderweg, dus moest ik later met de auto terug om mijn fiets op te halen. Toen ik de hoedenplank ’s avonds opnieuw in de koffer klikte, dacht ik plots aan Het Geluid. Het bedrag was toen gestegen tot 38.000 euro!”

“Het geld komt enorm van pas in mijn nieuwe woning. En tijdens de vakantie zijn mijn dochters en ik gaan shoppen. Ook was het geld dé trigger om te starten met mijn eigen zaak. Vroeger zat ik in de banksector. Nu geef ik relatieadvies aan singles. Nog een leuk neveneffect is dat ik veel fijne reacties kreeg, ook van kennissen die ik al lang niet meer had gezien of gehoord.”


Qmusic boekt hoogste luistercijfers ooit

Met de ochtendshow van Mattie & Wietze, Het Geluid en Robbie Williams in de Qube laat Qmusic niemand onberoerd. Dankzij een doorgedreven mix van sterke hits, entertainment en relevante acties, is Qmusic de best beluisterde radiozender onder jongeren.

Gemiddeld bereikte de zender afgelopen jaar 2.755.000 luisteraars per week, de hoogste luistercijfers ooit. Qmusic is daarmee dé sterke challenger in de Nederlandse radiomarkt.


Online

De Persgroep Employment Solutions: voor de perfecte match

Wie op zoek is naar werk, start zijn zoektocht bij De Persgroep. De Nationale Vacaturebank kreeg in 2016 – opnieuw! – de award voor populairste carrièresite. Toch gaat De Persgroep Employment Solutions graag een stap verder. Marketingdirecteur Ingrid Spierts: “Als je mens en werk zo goed mogelijk wil laten matchen, dan moet je segmenteren. Onze verschillende producten – Nationale Vacaturebank, Carrière Mentors, Intermediair en Elect – spelen in op de verschillende behoeften van werkzoekenden in heel Nederland.”

Nationale Vacaturebank en Carrière Mentors voor actieve werkzoekenden

Ingrid: “Dat de Nationale Vacaturebank voor de zevende keer op rij uitgeroepen is tot populairste carrièresite, is een opsteker. We merken dat mensen, in deze digitale tijden, echter ook het menselijke aspect in de zoektocht naar een nieuwe baan op prijs stellen. Daarom creëerden we Carrière Mentors, een peer-to-peer platform waar werkende Nederlanders gratis advies geven aan jobzoekers. Sinds de start hielpen onze mentors ruim 8.000 werkzoekenden aan een nieuwe baan!”

Intermediair en Elect voor wie niet actief op zoek is

Intermediair is dé carrièresite voor hogere profielen – online en in magazinevorm – en méér dan een vacaturebank. Het is een kompas voor werkgevers en werknemers, met boeiende artikelen binnen de domeinen werk en ontwikkeling. Ingrid: “Na Intermediair is Elect ons tweede platform voor talenten die niet actief op zoek zijn. Elect draait de rollen om: kandidaten solliciteren niet bij bedrijven, maar bedrijven dingen naar de hand van felbegeerd talent. Het eerste Elect-platform lanceerden we met Tweakers en richt zich op IT’ers.”


In 2016 telde Tweakers

meer dan 700.000 geregistreerde gebruikers

“Dé technologie-website”

Randal Peelen

30 jaar, uit Castricum - Commercieel directeur

Fan van Tweakers

“Waarom ik naar Tweakers.net surf? Gewoon, omdat ik dat al 15 jaar doe. (lacht) Sterker nog: ik heb veel vrienden op het forum van Tweakers leren kennen. Voor mij is het daarom veel meer dan gewoon een website. Het is een belangrijk deel van mijn sociale leven, dé plek om mensen te ontmoeten die mijn passie voor technologie delen.”

“Elke dag na schooltijd sleutelde ik aan de hardware van mijn computers: het overklokken van de processor was toen een echte trend. Altijd maar die snelheid ervan opdrijven. Op Tweakers vond ik de tips en tricks die ik nodig had voor mijn experimenten. Stootte ik op een probleem, dan was een helpende hand op het forum nooit ver weg.”

“Vandaag sleutel ik niet zo vaak meer aan mijn computers, maar ik hou graag de vinger aan de pols. Daarom volg ik nog steeds het technologienieuws op Tweakers. En wanneer ik overweeg om een computer, smartphone of gadget te kopen, dan neem ik eerst de reviews op Tweakers door. Zo weet ik snel wat de beste aankoop is. Met Pricewatch vind ik dan weer de scherpste prijs. Ja, Tweakers blijft voor mij dé technologiewebsite.”