CREATE YOUR OWN REPORT


Cover
Inhoud
Passie voor media Media met passie
Dit is De persgroep - copie
De Persgroep 2016 in het kort
Voorwoord van de CEO
Voorwoord van de Raad van Bestuur
Een jaar De Persgroep
Kansen voor de toekomst
Opmerkelijkste gebeurtenissen in 2016
Business-to-business
Wie wil meespelen, moet transformeren
Financieel resultaat
Contact
 
0

Toelichting door de CFO

De uitgesproken lange-termijnvisie van

De Persgroep

De financiële resultaten van 2016 mogen gezien worden. De Persgroep plukt vandaag de vruchten van de belangrijke overnames uit 2015.
En intussen blijft de groep verder investeren in innovatieve projecten, zowel organisch als via overnames. Piet Vroman, CFO van De Persgroep, licht de resultaten van 2016 toe.

“We zijn trots op de financiële resultaten van het voorbije jaar. De groep realiseerde een omzet van 1,45 miljard euro, een stijging van negen procent tegenover het jaar voordien. De EBITDA klom 13% hoger tot 225 miljoen euro of een winstmarge van 15,4%. Dat mooie resultaat is natuurlijk heel sterk gedreven door onze overnamestrategie. De overname van Mecom dateert van februari 2015, en die van de tv-magazines van Sanoma van september 2015. Beide overnames droegen pas in 2016 voor het eerst gedurende een volledig jaar bij tot de omzet en het rendement.

€ 40 miljoen

werd geïnvesteerd in nieuwe websites, apps en businessplatformen

Nieuwe overnames

“Met die cashflow werd verder ondernomen. We hebben 40 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe businessplatformen, websites en apps. Na betaling van belastingen, intresten en reorganisatielasten bleef er een operationele vrije cashflow van ruim 100 miljoen euro over. Daarmee werden ook in 2016 acquisities gefinancierd. We deden vijf  overnames: telecomoperator Mobile Vikings via Medialaan, vergelijkingssite Spaargids.be, technologiesite Hardware.info, online videoplatform MyChannels en marketingbedrijf Synpact. Ondanks deze overnames konden de schulden verder worden afgebouwd, waardoor we het jaar afsloten met een netto financiële schuld van amper 22 miljoen euro, wat een ratio ten opzichte van de EBITDA van amper 0,1 oplevert. Dat betekent dat de balans van De Persgroep toelaat om ook de komende jaren leidend te blijven in de onvermijdelijke verdere consolidatie in de mediasector.”

Nederlandse groeimotor

“Er zijn tal van groeimotoren die hebben bijgedragen aan het mooie financiële resultaat van 2016. Onze Nederlandse selectieve titels de Volkskrant en Trouw konden hun lezersomzet ruim 5% doen groeien, wat redelijk ongezien is in de mediasector in 2016. De oplage van de Volkskrant eindigde het jaar met een oplage over de 300.000 exemplaren per dag. Dat niveau werd sinds 2003 niet meer gehaald. Een derde van deze lezers consumeert het nieuws overigens digitaal. Lezers zijn dus steeds meer bereid om te betalen voor diepgaande kwaliteitscontent, én we spreken meer mensen aan. Hetzelfde zien we – op beperktere schaal weliswaar – bij Trouw. Kranten zijn zich dus wel degelijk aan het transformeren in nieuwsmedia met een duurzaam verdienmodel.”

“Nog in Nederland verdienen de prestaties van de afdeling Online Services een pluim. Deze afdeling omvat Nationale Vacaturebank - de grootste vacaturesite van Nederland - , autosite AutoTrack en technologieforum Tweakers. Door de mooie groei van zowel de omzet als het rendement zijn de Nederlandse Online Services uitgegroeid tot een serieuze groeimotor voor de hele groep. In België zetten we in op zowel organische groei als acquisitie. Dat bewijst ook de recente overname van Spaargids.be.”

De advertentie-inkomsten van hln.be stegen met

27%

Groei op lange termijn

“Als De Persgroep ergens hard in gelooft, dan krijgt dat ook de kans om te groeien en zich te bewijzen. Kijk maar naar Qmusic in Nederland. 11 jaar geleden hebben we daar quasi uit het niets deze radiozender opgericht. Al die jaren hebben we heel geduldig gebouwd aan het merk. Het was niet altijd gemakkelijk, maar intussen is het station wel uitgegroeid tot een solide nummer twee met een marktaandeel in de commerciële doelgroep van bijna 15%. Het is een goed voorbeeld van de uitgesproken langetermijnvisie van De Persgroep. Zo investeren we nu in de digitale transformatie van ADR Nieuwsmedia, de bundeling van AD en al onze regionale kranten in Nederland. We zijn  ambitieus: het is nu al de grootste nieuwsorganisatie van Nederland en we willen ook de digitale nummer één worden in Nederland.”

Digitaal kantelmoment

“Als we het over groeimotoren hebben, dan kunnen we in België niet om het succes van Het Laatste Nieuws heen. Zowel op papier als online is het de grootste nieuwsverstrekker in Vlaanderen. De advertentie-inkomsten van hln.be stegen het voorbije jaar met 27%. Sterker nog: sinds mei vorig jaar is de digitale omzet elke maand groter dan die van de krant. Het lijkt er dus op dat we intussen het kantelmoment hebben bereikt, waarbij de digitale inkomsten groter worden dan de print-inkomsten.”

Magazines blijven steunpilaar

“In België mogen ook de financiële prestaties van onze magazines worden gezien. Sinds jaar en dag zijn ze een belangrijke steunpilaar geweest en dat blijven ze ook in 2016. En ja, de oplages liggen lager, waardoor de winstmarges onder druk staan. Toch slagen onze bladen erin om ook in moeilijke omstandigheden gezond en rendabel te blijven.

Piet Vroman

Piet vroman

CFO

“Het lijkt erop dat we het fameuze kantelmoment bereikt hebben”