CREATE YOUR OWN REPORT


Cover
Inhoud
Passie voor media Media met passie
Dit is De persgroep - copie
De Persgroep 2016 in het kort
Voorwoord van de CEO
Voorwoord van de Raad van Bestuur
Een jaar De Persgroep
Kansen voor de toekomst
Opmerkelijkste gebeurtenissen in 2016
Business-to-business
Wie wil meespelen, moet transformeren
Financieel resultaat
Contact
 
0
Veel meer kansen dan valkuilen

Ontmoetingen met enkele van onze adverteerders

“Een kippenvelmoment om nooit te vergeten”

Marc Raisière

CEO Belfius

“Een kippenvelmoment om nooit te vergeten”

Belfius, een van de grootste banken in België, en Medialaan zijn al lang goede partners. Dat valt niet treffender te illustreren dan met de talrijke campagnes via uiteenlopende mediakanalen waarvoor beide ondernemingen de handen ineen sloegen. “We hebben in Medialaan een goede sparringpartner gevonden. De expertise en het professionalisme zijn er van een bijzonder hoog niveau. Zij hebben de beste mediateams die ik al heb ontmoet. Dat werkt ontzettend stimulerend. Want je moet zelf op topniveau presteren als je de beste experts tegenover jou krijgt”, zegt Marc Raisière, CEO van Belfius.

Hij haalt de sterke lokale verankering van beide ondernemingen aan als één van de belangrijke succesfactoren. “Daardoor kunnen we allebei heel snel beslissingen nemen. Want dat gebeurt hier. Niet in Amsterdam, Parijs of München. Dat is echt cruciaal. Neem nu de Rode Neuzen Actie: zonder korte beslissingslijnen was dat nooit zo’n daverend succes geworden”, zegt Raisière.

Drie jaar geleden ging Belfius rond de tafel zitten met Medialaan. De bank voelde een sterke behoefte om iets te doen voor de samenleving. “Van bij het eerste contact dat we daarover hadden met de mensen van Medialaan voelde ik meteen dat we dezelfde waarden delen: authenticiteit, engagement, verantwoordelijkheid en transparantie. Zo werd heel snel vanuit het niets de Rode Neuzen Actie opgezet, waarmee we zo veel mogelijk geld inzamelen voor jongeren met psychische problemen. Die eerste Rode Neuzen Dag bezorgde me een kippenvelmoment om nooit te vergeten”, zegt Raisière.

Dat evenement heeft volgens de CEO de samenwerking met Medialaan nog veel intenser gemaakt. “We kennen elkaar door en door”, erkent ook Ben Jansen, commercieel directeur van Medialaan. “De marketeers van Belfius zijn lokale mensen. Zij zijn niet enkel vertrouwd met de cijfertjes achter Medialaan, ze kennen ook onze kijkers en ze weten perfect welke emoties al onze verschillende merken uitstralen. Je kan hele mooie dingen realiseren als dat allemaal samenvalt.”

“Een kippenvelmoment om nooit te vergeten”

Menno van den Berg

Managing Director Samsung Nederland

“Recht in onze doelgroep”

Waar zit de grootste fanbase voor je producten? En hoe kan je die het beste bereiken? Het antwoord op die vragen leidde elektronicabedrijf Samsung naar de community van Tweakers. “De mensen op Tweakers hebben een grote passie voor innovatieve technologie. Dat is exact het publiek dat we met onze producten voor ogen hebben”, zegt Menno van den Berg, Managing Director van Samsung Nederland.

De samenwerking met Tweakers situeert zich op verschillende niveaus. Zo organiseert de technologiewebsite in België en Nederland regelmatig grote thema-events, waarvan Samsung een belangrijke sponsor is. En uiteraard is de elektronicagigant ook een belangrijke adverteerder op de website. “We zien eenvoudigweg meteen resultaat van onze mediacampagnes via Tweakers. Als we via de website publiciteit maken voor nieuwe producten of promoties, dan merken we dat er heel veel wordt doorgeklikt. Daar zie je al meteen het belang van een platform dat recht in je doelgroep zit”, zegt Van den Berg.

Nog een belangrijke pijler van de samenwerking is wederzijds vertrouwen. Zo wordt informatie die nog niet bestemd is voor het grote publiek, wel al gedeeld met Tweakers zodat het de producten al in een heel vroege fase kan testen. Op het moment dat het product dan voor het brede publiek wordt uitgerold, is er op Tweakers al meteen heel veel informatie te vinden. Bovendien zet de website ook regelmatig testpanels op, waarbij ook mensen uit de community producten testen en vervolgens hun ervaringen delen met andere gebruikers. “De mensen op Tweakers zijn early adopters, die er als eersten bij zijn om nieuwe producten te proberen. Daardoor zijn het hele sterke influencers, die een grote invloed hebben op de aankoopbeslissingen van hun omgeving. Dat maakt hen bijzonder interessant voor adverteerders”, zegt Fréderique van de Poll, directeur van Tweakers. Of zoals van den Berg besluit: “De digitale evolutie biedt veel mogelijkheden, maar maakt het tegelijkertijd ook veel complexer om je doelgroep efficiënt te bereiken. Daardoor moet je niet alleen op zoek gaan naar de juiste mediapartner, maar ook bereid zijn om daar heel nauw en op verschillende niveaus mee samen te werken.”

“Een kippenvelmoment om nooit te vergeten”

Boudewijn van den Brand

CEO Lidl België en Luxemburg

“Belgische content waar iedereen iets aan heeft”

“Het is meer dan ooit belangrijk om toegevoegde waarde te creëren voor de consument”, zegt Boudewijn van den Brand, CEO van Lidl België en Luxemburg. Vanuit dat besef heeft de discounter de voorbije vijf jaar een opmerkelijke transformatie ondergaan, waarbij veel aandacht ging naar de likeability van het merk. “Dat zit hem in tal van uiteenlopende elementen: vriendelijk personeel, een slim assortiment en aangenamere winkels. En ook: méér aandacht voor onze communicatie. Die is vriendelijker, klantgerichter en biedt een antwoord op wat de klant echt wil”, zegt de CEO.

Het is vanuit die nieuwe invalshoek dat de samenwerking met Nina is ontstaan. Het weekendmagazine van Het Laatste Nieuws lanceerde vorig jaar het culinaire platform Nina Kookt. Vier keer per week verschijnen daar budgetvriendelijke videorecepten om snel een gezonde hap op tafel te toveren. De videorecepten worden gemaakt in samenwerking met Lidl en staan verzameld in het subkanaal ‘Elke Dag Vers’, exclusief gemaakt voor en gebrand door Lidl. “We inspireren klanten en lezers met online video’s, zodat we hen een antwoord kunnen bieden op de dagelijkse vraag: wat komt er vandaag op tafel? Dat doen we door Belgische content aan te bieden waar iedereen direct wat aan heeft. En die aanpak werkt, want het project valt duidelijk in de smaak bij onze doelgroep”, zegt van den Brand.

Barbara Vangheluwe, commercieel directeur van De Persgroep Advertising, ziet verschillende succesfactoren. “Om te beginnen zijn we samen met Lidl en het creatieve agentschap echt op een heel strategische en constructieve manier gaan samenzitten. Daarnaast meten we voortdurend wat de lezers interesseert, wat ze aanklikken of liken en hoelang ze een artikel lezen. Zo weten we perfect welke content werkt en welke niet.”

“Een kippenvelmoment om nooit te vergeten”

Rudi Braes

CEO en Voorzitter EY België en Nederland

“Dezelfde uitgesproken focus op ondernemerschap”

“De loyaliteit tussen EY en Mediafin gaat al heel ver terug”, zegt Rudi Braes, CEO en Voorzitter van EY België en Nederland (wat vroeger bekend stond onder de naam Ernst & Young). Het is 22 jaar geleden dat we voor de eerste keer de verkiezing van ‘Onderneming van het Jaar’ organiseerden. Wat begon als een evenement met 50 aanwezigen, is in samenwerking met Mediafin uitgegroeid tot een jaarlijkse hoogmis van het ondernemerschap waar 3.500 ondernemers en zowat alle politici op afkomen. “We delen met Mediafin dezelfde uitgesproken focus op ondernemerschap. In alle projecten en publicaties brengen we ondernemerschap op een heel hoog niveau samen met actuele economische onderwerpen. Zo creëren we samen heel diepgaande content”, zegt Braes.

Hans De Rore, commercieel directeur van Mediafin, spreekt over een actief partnerschap. “We hebben regelmatig informele gesprekken om op de hoogte te blijven van mekaars globale strategie. Zo kunnen we als een open boek met elkaar communiceren. En dat houdt ons ook scherp. Samenwerken met een dynamische partner doet je boven jezelf uitstijgen.”

EY is een grote internationale onderneming met 220.000 medewerkers. “Strengthen global, empower local vormt een essentieel onderdeel van onze strategie. We halen onze kracht uit ons groot internationaal netwerk, maar het komt er nog altijd op aan om successen te realiseren op het lokale niveau. Dat weerspiegelt zich ook in onze mediastrategie. Uiteraard werken we ook samen met internationale media, maar tegelijkertijd kunnen we niet zonder lokaal verankerde mediabedrijven zoals Mediafin. Zij versterken ons merk en dragen zo bij tot ons succes”, zegt Braes. De Rore vult aan: “Met onze lokale expertise openen we voor ondernemingen van bij ons de deur naar een internationaal bedrijf. En omgekeerd.”

Dit jaar werd Mediafin tijdens de Merit Awards Nights nog uitgeroepen tot Media Company of the Year. “Dat is in de eerste plaats een hele grote erkenning voor het harde werk van al onze medewerkers. Want het hele jaar door streven we ernaar om voor elke individuele klant het mediabedrijf van het jaar te zijn”, zegt De Rore.